top of page

10 fakte interesante që nuk i keni ditur për trupin.

Updated: Apr 28, 2022

https://www.gastronomiashqiptare.com/ është platformë online për dashamirët e kuzhinës dhe ushqimit të shijshëm. Çdo ditë, stafi jonë ju sjellë receta të reja nga Kuzhina Shqiptare dhe ajo e huaj, receta këto të cilat ju mund t’i përgatitni lehtë në ambientin tuaj shtëpiak.


E dinit që njerëzit prodhojnë qeliza të reja të gjakut? Ndoshta edhe mund ta dinit. Por ka disa fakte te tjera të cilat nuk janë nën fokusin e debateve të herëpashershme mjekësore dhe këshillues të artikujve.


Ka disa fakte të tjera rreth trupit të njeriut të cilat janë mjaft interesante që t’i dini rreth trupit tuaj. Trupi juaj është i mbushur plotë me elemente të habitshme.


1 . KOCKAT E NJERIUT

Kocka e Njeriut ( sidomos femuri ) është rreth 4 herë më i fortë se betoni. Një pjesë e eshtrave e cila është sa një inç kub mund të mbartë një peshë 8.6 ton përsipër.


2 . TESTIKUJT

Një mesatare e meshkujve prodhon rreth 10 milion qeliza të reja të spermës çdo ditë. Ky numër i spermatozoideve të reja është i mjaftueshëm për të ripopulluar të gjithë planetin në vetëm 6 muaj.


3 . ORGANI ME I MADH

Organi më i madh i trupit të njeriut është lëkura. Çdo person ka të ngjarë të ndryshojë rreth 18.14 kg ( 40 lbs) lëkurë në jetën e tij.


4 . GJUMI

Kur ju shkoni për të fjetur, ju zgjoheni me një madhësi të ndryshme. Trupi i njeriut është i drejtë e më i lartë, pasi ai zgjohet nga shtrati. Dhe lartësia duket e vogël gjatë ditës pasi trupi rendohet nga forcat e gravitetit.


5 . SYRI


Sipas një mesatareje, muskujt e fokusimit te syrit lëvizin rreth 100.000 herë në ditë. E thënë ndryshe, kjo do të ishte e njëjtë sa te ecnit 50 milje çdo ditë për muskujt e këmbë tuaj.


6 . NXEHTËSIA E TRUPIT

Sipas një mesatareje, sasia e nxehtësisë që një njeri çliron nga trupit në vetëm gjysmë ore është e mjaftueshme për të valuar një gjysmë-galon uji.


7 . FAKTE TË JASHTËZAKONSHME

Qeniet njerëzore janë të vetmet gjitarë në botë që nuk mund të marrin frymë dhe te kapërdijnë në të njëjtën kohë.


8 . SKUQJA

Një tjetër fakt i mahnitshëm për trupin tuaj është se kur ju skuqeni, edhe paretet e stomakut tuaj skuqen në të njëjtën kohë.


9 . PESHTYMA

Kjo është interesante për ta ditur se në jetën tonë, ne prodhojmë pështymë të mjaftueshme sa për të mbushur të paktën deri në 2 pishina mesatare.


10 . HUNDA

Kujtesa e hundës tuaj është e madhe . Ajo ka aftësinë për të kujtuar rreth 50.000 aromat e ndryshme . Gjithashtu ,ajri që vjen nga hunda juaj kur ju teshtini ka një shpejtësi të pabesueshme prej 100mph ose më shumë


https://www.gastronomiashqiptare.com/ është platformë online për dashamirët e kuzhinës dhe ushqimit të shijshëm. Çdo ditë, stafi jonë ju sjellë receta të reja nga Kuzhina Shqiptare dhe ajo e huaj, receta këto të cilat ju mund t’i përgatitni lehtë në ambientin tuaj shtëpiak.260 views0 comments

Kommentare


bottom of page