top of page

Përfitimet e ekstraktit të hudhrës.

Updated: Jun 13, 2022
Përfitimet e ekstraktit të hudhrës.

I njohur si allium sativum në qarqet shkencore, hudhra konsiderohet si një nga ushqimet më të mira parandaluese të sëmundjes për shkak të efekteve të saj të fuqishme dhe të përhapura.


Ekstrakti i hudhrës në moshë është bërë një qendër ushqyese.


Për më shumë se 5000 vjet, që datojnë nga Egjipti i lashtë, hudhra është përdorur në mjekësi. Kulturat e tjera antike, përfshirë Grekët, Romakët dhe Kinezët, kanë përdorur hudhra gjithashtu. Si pjesë e specieve Allium, hudhra është e lidhur ngushtë me qepën.


Është një burim i mirë i manganit, vitaminës B6, vitaminës C, selenit dhe fibrave. Ekstrakti i Hudhrës së moshuar (AGE) ka qenë objekt i më shumë se 700 studimeve mjekësore që vlerësojnë aspektet e tij të ndryshme, përfshirë përfitimet e hudhrave për shëndetin kardiovaskular, mbështetjen e imunitetit dhe madje edhe njohjen.


Ngjashëm me format e tjera të hudhrës (pluhur, vaj ose ekstrakt), AGE duhet të përpunohet para se të përdoret si shtesë. Hudhra e papërpunuar dhe e prerë është zhytur në etanol dhe ruhet për 20 muaj.


Ky proces natyrisht stabilizon komponimet e squfurit që gjenden në hudhër, duke e bërë më të lehtë tretjen dhe rritjen e përmbajtjes së tij antioksiduese. Procesi i plakjes gjithashtu ndihmon në largimin e shumë prej ngacmuesve, oksiduesve dhe përbërësve të aromës nga hudhra e papërpunuar.


Si shtesë, AGE mund të japë një dozë më të njëtrajtshme të hudhër në një përqendrim më të lartë sesa të hani karafil të papërpunuar të hudhrës, dhe një shtesë ka një vlerësim të lartë të biodisponibilitetit, absorbohet lehtë nga trupi, duke kaluar në qarkullimin e gjakut dhe në indet e organeve.


Studimet e fundit kanë treguar se AGE përmban komponime të fuqishme antioksiduese, të tilla si acidi karboksilik dhe L-arginina, të cilat luajnë role të rëndësishme në luftimin e kushteve të shkaktuara nga oksidantët që ndodhin ndërsa trupi rritet.


AGE siguron lëndë ushqyese kritike të përdorura nga trupi për të prodhuar antioksidantët e vet për mbrojtjen e tij nga rrezatimi, neutralizimi i kimikateve dhe pastrimi i toksinave. Ai gjithashtu mbështet prodhimin e qelizave të shëndetshme në nivelin e ADN-së. Këto veti e bëjnë moshën një zgjedhje të shkëlqyeshme për mbështetje kundër plakjes.


Ndër shumë përfitime, AGE mund të parandalojë sëmundjet kardiovaskulare. Mund të ndihmojë në shëndetin e enëve të gjakut duke ndihmuar në ruajtjen e presionit të duhur të gjakut; studimet kanë treguar se AGE është efektive në uljen e presionit sistolik të gjakut me afërsisht 10 pikë, shkruan Alternative Medicine.


Një përfitim tjetër i rëndësishëm i moshës është aftësia e tij për të ndihmuar mëlçinë. Përbërësit e organosulfurit të cisteinës AGE-alil dhe S-propil cisteinë, janë të tretshëm në ujë dhe ndihmojnë në forcimin e prodhimit të glutathione të mëlçisë. Ky është një antioksidant shumë i fuqishëm që ndihmon trupin të eliminojë toksinat në një nivel qelizor.


AGE është treguar se rrit aktivitetin dhe numrin e qelizave imune. Rrit aktivitetin e qelizave vrasëse natyrale, të cilat sulmojnë bakteret e huaja dhe qelizat e virusit, një linjë e parë e mbrojtjes kundër të ftohtit të zakonshëm dhe infeksioneve të tjera. AGE ndihmon gjithashtu trupin të ngadalësojë lëshimin e histaminës, një reagim i sistemit imunitar që shoqërohet zakonisht me alergji


Për shkak të vetive të saj antioksiduese, AGE mund të ndihmojë gjithashtu në zvogëlimin e stresit, dhimbjes fizike dhe lodhjes. Hasshtë sugjeruar që AGE mund të ndihmojë në rregullimin e peshës së trupit duke rritur metabolizmin e sheqerit; dhe mbështet shëndetin e trurit duke përfituar kujtesën dhe rritjen e nervave.


Edhe pse shumë nga të njëjtat përfitime mund të shihen duke konsumuar hudhër të papërpunuar, vaj hudhre ose pluhur hudhre, një dozë prej 1.000 mg e AGE është e barabartë me gjashtë ose shtatë karafil të hudhrës së papërpunuar.


Mosha është më e lehtë në stomak dhe është shumë e tretshme, por mund të shkaktojë djegie të zemrës, në disa raste, nëse merret me stomak bosh. Përfitimet e plotësimit të hudhrës zakonisht mund të vërehen pas tre muajve të përdorimit. Për shkak se hudhra hollon gjakun, këshillohuni me një mjek përpara se të merrni suplementin nëse aktualisht po merrni ndonjë ilaç.


239 views0 comments

Comments


bottom of page